Black Friday in Duitsland

Black friday in Duitsland

Black Friday is de grootste winkeldag van het jaar – ook in Duitsland. Wat veel internationale marketeers niet weten is dat de term “Black Friday” in Duitsland tot kortgeleden een geregistreerd woordmerk was, waarvoor je een licentie moest kopen! Maar goed nieuws voor e-commerce en winkeliers op de Duitse markt, want op 14 oktober 2022 oordeelde het Kammergericht Berlin dat het woordmerk niet langer bescherming verdient!

Het woordmerk “Black Friday” wordt nu als ongeldig beschouwd en is met terugwerkende kracht uit het register van het Duitse Octrooi- en Merkenbureau (DPMA) geschrapt. In deze blogartikel vertel ik je meer hierover.

Wat ging hieraan vooraf?

In 2013 werd het woordmerk Black Friday als Duits merk geregistreerd. In 2016 verzekerde de Black Friday GmbH, exploitant van de website blackfridaysale.de, zich van alle rechten om “Black Friday” exclusief als woordmerk te kunnen gebruiken. Uiteindelijk belandde het woordmerk in handen van de in Hong Kong gevestigde media en IP holding “Super Union Holdings Limited”. 

Merken, winkeliers en webshops hadden dus licentierechten nodig om de term voor hun promotie te gebruiken – wie het woordmerk alsnog zonder licentie gebruikte, kreeg vaak een aangifte in de brievenbus vanwege inbreuk op het merkrecht. Hierdoor werd in de afgelopen jaren goed geld verdient.

Heen en weer

Na talrijke verzoeken werd in september 2019 voor het eerst de annulering van het woordmerk vastgesteld. Maar daartegen vocht de eigenaar van het woordmerk met alle middelen. En dus werd het oordeel in 2020 deels weer teruggeschroefd door de Duitse federale rechtbank voor patent en octrooien. Het merk “Black Friday” bleef grotendeels geldig. Alleen voor reclamediensten en handelsdiensten met elektronische goederen werd het verzoek tot annulering toegekend. Met de reden dat de term voor deze goederen en diensten al gebruikelijk was ten tijde van de registratie in 2013, maar alleen op deze specifieke toepassingen. Deze beslissing werd vervolgens bevestigd door het BGH (vonnis van 27 mei 2021).

Eindelijk goed nieuws voor Black Friday in 2022

Na al dit heen en weer kwam nu op 14 oktober 2022 eindelijk een vervroegd kerstcadeau voor alle merken, winkeliers en webshops: “Black Friday” mag voor promotie nu weer door iedereen gebruikt worden, of je dat nu op Duitse billboards plakt of in je PPC-advertenties gaat promoten. Wanneer jouw merk dus ook met Black Friday in Duitsland wil adverteren, hoef je dus niet meer te parafraseren of alternatieven zoals “Black Week” en “Black Weekend” verzinnen. Aan de andere kant, zou je juist daardoor beter kunnen uitblinken tussen al je concurrenten. Dus wees creatief met je marketing in Duitsland!

Happy sales!

Informatie over Tatjana Berle

Als Duitstalige Online Marketeer heb ik al veel Nederlandse bedrijven kunnen helpen met hun online marketing in Duitsland. Met een hele rugzak aan ervaring en kennis werk ik nu als freelancer met focus op een strategisch samenspel van SEO en SEA. Ben jij op zoek naar een native speaker Duits, die je kan helpen om de Duitse markt te veroveren of bestaande campagnes te verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.