Schoolvakanties en feestdagen in Duitsland: wat betekent dit voor je marketingplan?

Feestdagen in Duitsland komen wat betreft de grote christelijke feestdagen wel overeen met Nederland, maar er zijn toch wat verschillen. De Duitsers zijn namelijk vaker vrij dan de Nederlanders. Veel van mijn klanten hadden hier nog nooit veel over nagedacht bij de lokalisatie van hun marketing en content, tot ik ze er op wees. Duitsland hanteert een ander vakantiesysteem dan Nederland, en dat heeft een grote invloed op marketingplannen. Terwijl Nederlandse vakanties strak verdeeld zijn over drie regio’s, verschilt de vakantieplanning in Duitsland per deelstaat. Dit heeft gevolgen voor je campagnes, reis- en vakantieaanbiedingen, je contentkalender voor social media, nieuwsbrieven en seizoensgebonden marketing. Een slimme aanpak en locatiesegmentatie zijn daarom essentieel voor een succesvolle strategie.

Grote verschillen tussen Nederland en Duitsland

  • Schoolvakanties in Duitsland zijn per deelstaat verschillend en worden verspreid over het jaar om piekbelasting te voorkomen.
  • Feestdagen in Duitsland zijn niet allemaal landelijk uniform; veel feestdagen worden alleen in bepaalde deelstaten gevierd.
  • Sommige themadagen vallen in Duitsland anders dan in Nederland, denk bijvoorbeeld aan Vaderdag.
  • Vakantieperiodes beïnvloeden consumentengedrag, vooral in de reis- en vrijetijdssector, maar ook voor retail en e-commerce.

Schoolvakanties in Duitsland: een uitdaging én kans

In Nederland verlopen schoolvakanties per regio (Noord, Midden, Zuid), met vaste periodes voor zomer, herfst, kerst, voorjaars- en meivakantie. Duitsland kent dezelfde vakantieperiodes, maar de exacte data verschillen per deelstaat.

De website www.schulferien.org biedt hiervoor een handig overzicht. Ook voor feestdagen in Duitsland.

Tabeloverzicht van de zomervakantie in Duitsland per deelstaat

Voor marketeers betekent dit dat campagnes niet landelijk op één moment kunnen worden uitgerold, maar gespreid moeten worden. Dit is vooral relevant voor:

  • Back-to-school campagnes – In Duitsland beginnen scholen op verschillende momenten, wat betekent dat retailers schoolspullen, kleding en elektronica gedurende een langere periode kunnen promoten.
  • Reis- en vakantieaanbiedingen – Omdat schoolvakanties niet landelijk gelijk lopen, zijn reisperiodes langer uitgespreid dan in Nederland. Dit biedt kansen om campagnes langer relevant te houden.
  • Seizoensgebonden campagnes – In de zomer is er een langere periode van vakantiespreiding, wat vraagt om flexibiliteit in marketingstrategieën.

Feestdagen in Duitsland: niet overal hetzelfde

Een ander belangrijk verschil tussen Nederland en Duitsland is het vieren van feestdagen. In Nederland zijn de meeste feestdagen landelijk vastgesteld, terwijl in Duitsland veel feestdagen per deelstaat verschillen. Dit betekent dat bijvoorbeeld winkels in sommige deelstaten gesloten zijn, terwijl ze elders gewoon open blijven.

Een aantal belangrijke feestdagen die per deelstaat kunnen verschillen:

  • Driekoningen (6 januari) – Vrij in o.a. Beieren en Baden-Württemberg.
  • Goede Vrijdag en Pasen in Duitsland ­− Vallen net zoals in Nederland en zijn allemaal officiële feestdagen.
  • Dag van de Arbeid (1 mei) − Feestdag in heel Duitsland. Er zijn geen meivakanties, hooguit een brugdag.
  • Bevrijdingsdag van het nationaal-socialisme en het einde van de Tweede Wereldoorlog (8 mei) − Alleen in Berlijn een feestdag.
  • Hemelvaart & Pinksteren – Vallen net als in Nederland; De Zuiden heeft dan twee weken vakantie.
  • Fronleichnam (elke tweede donderdag na Pinksteren) ­− Vrij in o.a. Beieren, Baden-Württemberg, Hessen en andere deelstaten.
  • Maria Himmelfahrt (15 augustus) – Alleen in Beieren en Saarland is dit een feestdag.
  • Wereldkinderendag (20 september) − In Thüringen is dat daadwerkelijk een wettelijke feestdag.
  • Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober) – Nationale feestdag, maar met variërende impact per regio.
  • Reformationstag (31 oktober) − Vooral in overwegend evangelische deelstaten een feestdag.
  • Allerheiligen (1 november) – Vrij in katholieke deelstaten zoals Beieren en Noordrijn-Westfalen.
  • Buß- und Bettag (19 november) − Deze vrije dag heb je alleen in Sachsen.
  • 1e en 2e kerstdag ­− In heel Duitsland vrij.

Overige bijzondere dagen voor je Duitse social media contentplanning

Dit zijn veelal (grappige) themadagen en dagen, die niet als feestdag gelden.

  • Valentijnsdag (14 februari) − Net zoals in Nederland.
  • Karneval, Fasching, Fastnacht – Dit feest heeft in elke regio een andere naam, niet iedereen viert het en het is ook geen feestdag, maar het valt op dezelfde dagen dan in Nederland.
  • Dag van het Duitse bier (in april)− Tja, wat moet ik zeggen? We zijn er trots op!
  • Girls’ Day / Boys’ Day (in april) − Een beroepsoriëntatiedag voor kinderen om ook beroepen te leren kennen, waar het aandeel aan vrouwen of mannen te laag is, om genderclichés tegen te werken.
  • Moederdag (tweede zondag in mei) – Wordt op dezelfde dag gevierd als in Nederland en is een belangrijk commercieel moment voor retail, bloemenwinkels en e-commerce.
  • Vaderdag (op Hemelvaartsdag) – In tegenstelling tot Nederland, waar Vaderdag op de derde zondag in juni valt, wordt het in Duitsland altijd op Hemelvaartsdag gevierd. Dit maakt het niet alleen een dag voor vaders, maar ook een populaire dag voor uitstapjes en bierfeesten, wat kansen biedt voor horecabedrijven en vrijetijdsaanbiedingen.
  • Dag van de Duitse taal (in september) − Fischers Fritz fischt frische Fische…
  • Erntedankfest (meestal eind september/oktober) − Wanneer de oogst binnen is, is er meestal een kerkdienst en gaan kinderen wat voordragen.
  • Oktoberfest (start op 20 september) − Proost. Meer hoef ik niet te zeggen, toch?
  • Black Friday en Cyber Monday − Op dezelfde datum dan in Nederland.
  • 1. Advent (de vierde zondag vóór 24 december) – Dan gaat de eerste van vier kaarsen aan.
  • 1 december − Dan begint het aftellen met de adventskalender.
  • Sinterklaas (6 december) – Anders dan in Nederland wordt “Nikolaus” niet op de 5e, maar op de 6e december gevierd en in kleinere vorm. Dit is de enige dag waarop je snoepjes, mandarijnen en noten in je schoen mag verwachten. Chocoladeletters kennen de Duitsers niet.
  • Heilig Abend (Kerstavond) ‒ Dit is geen officiële feestdag, maar meestal nemen mensen die toch vrij of stoppen eerder met werk om de laatste kerstboodschappen te doen en ’s avonds gaan veel mensen naar de kerkdienst.
  • Silvester (Oudjaarsavond) − Dit is ook geen officiële feestdag, maar hier geldt hetzelfde dan met Kerstavond.

Voor marketeers betekent dit dat campagnes goed moeten inspelen op lokale thema’s. Dit is vooral belangrijk voor retail, evenementen en online promoties.

Locatiesegmentatie: cruciaal voor sommige campagnes

Screenshot van locatiesegmentatie in Google Ads

Gezien de regionale verschillen in Duitsland is locatiesegmentatie een must voor succesvolle campagnes. Enkele best practices:

📍 Google Ads & Meta Ads: Voor sommige onderwerpen kan het slim zijn om alleen specifieke deelstaten te targeten.

📍 Back-to-school targeting: Target je campagne eerst op de deelstaten waar de school eerder begint. Voeg dan later de rest aan toe en zet de eerste locaties eerder uit.

📍 Reis- en vrijetijdsmarketing: Promoot aanbiedingen op het juiste moment, afhankelijk van vakantieperiodes per deelstaat.

📍 E-mailmarketing: Hou rekening met de inhakers en feestdagen. Als je de capaciteit hebt, segmenteer jouw database op basis van locatie en stuur relevante content rond vakanties en feestdagen.

Slimme planning maakt het verschil

Duitse schoolvakanties en feestdagen bieden unieke marketingkansen, mits je je campagnes goed afstemt op de regionale verschillen. In tegenstelling tot Nederland is een uniforme aanpak vaak niet effectief. Door gebruik te maken van locatiesegmentatie, flexibele planning en regionale targeting kun je het meeste halen uit je marketingstrategie.

Wil je een effectieve campagne opzetten voor de Duitse markt? Zorg ervoor dat je rekening houdt met de vakantiespreiding en lokale feestdagen – en zet deze nieuwe kennis meteen om in je marketingplan! Als je hulp nodig hebt met de locatiesegmentatie in Google Ads en een goede campagneplanning, dan neem gerust contact met mij op!

Informatie over Tatjana Berle

Als Duitstalige Online Marketeer heb ik al veel Nederlandse bedrijven kunnen helpen met hun onlinemarketing in Duitsland. Met een hele rugzak aan ervaring en kennis werk ik nu als freelancer met focus op een strategisch samenspel van SEA, SEO en CRO. Ben jij op zoek naar een Duitse native-speaker, die je kan helpen om op de Duitse markt te groeien? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.